Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van disfuncties in het bekken en bekkenbodem.

Bewustwording
Bewustwording speelt een belangrijke rol omdat velen zich niet bewust zijn van de functie die de bekkenbodemspieren vervullen. Educatie en het vergroten van bewustzijn zijn daarom belangrijke aspecten van de therapie. Patiënten worden geleerd om hun bekkenbodemspieren op een effectieve manier in te zetten en te reguleren in hun dagelijks leven.
Versterken
Verminderde kracht in de bekkenbodemspieren ontstaat door verschillende factoren, zoals veroudering, zwangerschap, bevalling en chirurgische ingrepen. Door middel van gerichte oefeningen helpt bekkenfysiotherapie deze spieren te versterken, waardoor de ondersteuning van de bekkenorganen en de functie van de bekkenbodem verbeteren.
Ontspanning
Naast het versterken van de bekkenbodemspieren is het minstens zo belangrijk om deze spieren bewust te leren ontspannen. Een te hoge spierspanning kan namelijk zorgen voor verschillende klachten, zoals pijn in het bekkengebied, problemen bij het plassen of de stoelgang en pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap.

Klachten algemeen
Plasklachten
Plasklachten komen voor bij mensen van alle leeftijden. Oorzaken kunnen zijn verkeerd plasgedrag, een overactieve blaas, zwakke of gespannen bekkenbodemspieren, zwangerschappen bij vrouwen en prostaatproblemen bij mannen.
Veel voorkomende klachten zijn urineverlies bij verhoogde buikdruk, plotselinge drang, vaak of moeizaam plassen, nadruppelen, pijn bij het plassen en terugkerende blaasontstekingen. Bekkenfysiotherapie biedt hulp met oefeningen, advies en begeleiding.


Ontlastingsklachten
Wij behandelen diverse ontlastingsklachten zoals moeite met ophouden van aandrang voor ontlasting, obstipatie, verlies van vaste ontlasting, slijm of windjes, pijn bij de ontlasting, buikpijn, anale fissuren, aambeien, anale jeuk en pijn.
We gebruiken een combinatie van bekkenbodemoefeningen, verbeteren van uw ontlastingspatroon en adviezen over voeding en levensstijl om deze problemen aan te pakken.
Seksuele klachten
Diverse seksuele klachten kunnen, naast de psychologische component, ook voortkomen door bekkenbodemproblemen. Deze klachten kunnen variëren van pijn tijdens gemeenschap en vaginisme tot erectiestoornissen en vroegtijdige zaadlozing.
Door middel van gerichte oefeningen, ontspanningstechnieken en advies op maat helpt de bekkenfysiotherapeut de bekkenbodemspieren te optimaliseren, de doorbloeding te verbeteren en spanning te verminderen waardoor de seksuele gezondheid en het welzijn verbeteren.
Doordat wij samenwerken met psychologen, seksuologen en Anouk als extra specialisatie de titel Consulent Seksuele Gezondheid draagt, behandelen wij seksuele klachten binnen het biopsychosociale model.


Genderdiversiteit
Wij zijn getraind om zorg te bieden aan iedereen, ongeacht hun genderidentiteit en begrijpen de unieke uitdagingen en behoeften van diverse gender groepen en passen onze behandelingen hierop aan.
Dit kan onder andere helpen bij hormonale veranderingen, begeleiding tijdens en na geslachtsoperaties en behandeling van bekkenbodem problemen die specifiek zijn voor mensen in hun gender zoektocht.
Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin iedereen de best mogelijke zorg ontvangt. Anouk is besturend lid van de NVVS special interest groep Genderdiversiteit waarbij een grote groep professionals in Nederland, werkzaam in de gender zorg, bij zijn aangesloten. Daarbij heeft zij nauw contact met genderpoli’s door het land.
Lage rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat zich kan uiten in pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit. Het ontstaat vaak door overbelasting of langdurige houdingen.
De behandeling richt zich op pijneducatie, zelfmanagement, adviezen en het doen van gerichte oefeningen zodat je langdurig pijnvrij blijft. Bekkenfysiotherapie biedt hierbij effectieve ondersteuning om dagelijks functioneren te optimaliseren.


Bekken(bodem)pijn
Bekken(bodem)pijn is een veelvoorkomend probleem dat zich kan uiten in pijn en ongemak in het bekkengebied. Deze pijn kan ontstaan door trauma, overbelasting, zwangerschap, bevalling of operaties.
Specifieke vormen zijn perianale pijn (pijn rondom de anus) en pijn in het kruis, variërend van doffe, zeurende pijn tot scherpe, stekende pijn. Behandeling richt zich op pijneducatie, zelfmanagement, gerichte oefeningen en leefstijladviezen.
Stuitpijn
Bekkenfysiotherapie biedt effectieve behandeling voor stuitpijn (coccygodynie). We richten ons op het verlichten van pijn en het verbeteren van de functie van de bekkenbodem en omliggende spieren.
De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen om de spieren te versterken en te ontspannen, manuele handelingen om spanning en blokkades te verminderen en houdingsadviezen om druk op de stuit te verminderen. Door deze aanpak wordt de pijn verlicht en de mobiliteit verbeterd, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.


Operaties
Operaties in het bekken- en buikgebied kunnen worden uitgevoerd vanwege verschillende aandoeningen. Veel voorkomende ingrepen zijn het verwijderen van de prostaat, blaas of baarmoeder evenals operaties om verzakte organen te herstellen.
Deze operaties kunnen leiden tot bekken(bodem)pijn, incontinentie en beperkte mobiliteit bijvoorbeeld. Bekkenfysiotherapie speelt een belangrijke rol voor en na de operatie voor het bijdragen aan een effectiever herstel.

Klachten vrouwen
Zwangerschap
Door middel van adviezen in houding, manuele technieken en oefentherapie voor rug, buik, bekken(bodem) en heupen kunnen wij veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap zoals bekkenpijn, lage rugpijn en urine-incontinentie verminderen.
Wij richten ons met name op preventieve zorg en vinden het fijn als zwangere dames zich tijdig melden om een gericht behandelplan te maken. Je bent bij ons welkom als je wel en geen klachten hebt. Deze aanpak draagt bij aan een comfortabelere zwangerschap en een vlotter herstel na de bevalling.


Postpartum
Na de bevalling is goede zorg essentieel voor het herstel van het lichaam. Veel vrouwen ervaren klachten zoals bekken(bodem)pijn, incontinentie en vermoeidheid.
Bekkenfysiotherapeuten bieden gerichte oefeningen aan om de bekkenbodemspieren te versterken en het herstel te bevorderen. Door het verminderen van pijn en het verbeteren van de spierfunctie, dragen deze behandelingen bij aan een sneller en effectiever herstel na de bevalling.
Verzakkingsklachten
Verzakkingsklachten bij vrouwen, ook bekend als prolaps, betreffen het verzakken van één of meer bekkenorganen zoals de blaas, baarmoeder of darmen, wat kan leiden tot een reeks symptomen. Deze klachten kunnen variëren van een zwaar gevoel in de onderbuik of rug tot een voelbare 'bal' in de vagina, problemen met plassen of ontlasten, pijn bij seksuele activiteit en vaginale geluidsvorming.
Behandelopties variëren en kunnen bestaan uit bekkenfysiotherapie, waarbij wordt gewerkt aan het verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren en het verminderen van de buikdruk, tot aan het gebruik van een pessarium of operatieve ingrepen in meer ernstige gevallen.
Het doel van bekkenfysiotherapie is het herstellen van de balans tussen de buikdruk en de draagkracht van de bekkenbodem door het verbeteren van de bekkenbodemspier functie en aanpassingen in toiletgedrag om de lozing van urine of ontlasting met zo min mogelijk perskracht te bevorderen.


Chronische bekkenpijn
Chronische bekkenpijn is een langdurige pijn in het bekkengebied die minstens zes maanden aanhoudt en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden. Deze pijn kan door verschillende oorzaken ontstaan en varieert in intensiteit.
Pijneducatie en training zijn essentieel om patiënten te helpen hun pijn beter te begrijpen en te beheersen. Deze aanpak helpt niet alleen de pijn te verlichten, maar verbetert ook de algehele functie en mobiliteit.
.
Pijn bij vrijen
Dyspareunie, dat wil zeggen pijn bij vrijen, is iets wat veel voorkomt maar weinig over wordt gepraat. Wij praten er graag over met jou in de behandelkamer en richten ons op het behandeling van onderliggende oorzaken zoals té gespannen bekkenbodemspieren en/pf verandering in seksuele functie zoals zin in seks of opwindingsproblemen.
We gaan aan de slag met het ontspannen van de bekkenbodem middels oefeningen, ademhalingstechnieken en doordat wij samenwerken met psychologen, seksuologen en Anouk als extra specialisatie de titel Consulent Seksuele Gezondheid draagt, behandelen wij seksuele klachten binnen het biopsychosociale model.
.


Klachten mannen
Prostaatklachten
Prostaatklachten bij mannen: een veel voorkomend probleem met diverse symptomen en oorzaken. Prostaatklachten kunnen ontstaan door een scala aan oorzaken, waaronder een goedaardige prostaatvergroting (benigne prostaathyperplasie), prostaatontsteking (prostatitis) en prostaatkanker. Deze aandoeningen kunnen leiden tot symptomen zoals een verhoogde drang om te urineren, moeilijkheden met het starten van de urinestraal, een zwakke of onderbroken urinestraal en onvolledige lediging van de blaas. In het geval van prostaatkanker kunnen deze symptomen vergezeld gaan van andere tekenen, zoals pijn en vermoeidheid.
Het belang van bekkenfysiotherapie voor en na een prostaatoperatie kan niet genoeg benadrukt worden. Voorafgaand aan de operatie kan bekkenfysiotherapie helpen om de bekkenbodemspieren te versterken en het bewustzijn van deze spieren te vergroten. Dit kan de basis leggen voor een sneller herstel na de operatie. Na de operatie kan bekkenfysiotherapie gericht zijn op het herstellen van de functie van de bekkenbodemspieren, het verminderen van urineverlies en het ondersteunen van seksuele gezondheid door het bevorderen van de bloedtoevoer naar het gebied.


Erectiestoornis
Er is sprake van een erectiestoornis als een man geen erectie krijgt of als er niet naar wens weer verslapping optreedt. Een erectie afhankelijk van een aantal psychische en lichamelijke factoren.
Een lichamelijke factor voor het ontstaan van erectieproblemen zijn bijvoorbeeld bestralingen of vaatafwijkingen, neurologische aandoeningen, afwijkingen aan de penis of een overactieve bekkenbodem.
Psychische problemen zoals bijvoorbeeld een depressie, angststoornissen, relatieproblemen, burn-out of traumatische gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn voor erectiestoornissen. Middels bekkenfysiotherapeut en seksuele counseling (waar nodig) kan dit probleem verholpen worden.
Ejaculatie problemen
Er is sprake van een erectiestoornis als een man geen erectie krijgt of als er niet naar wens weer verslapping optreedt. Een erectie afhankelijk van een aantal psychische en lichamelijke factoren.
Een lichamelijke factor voor het ontstaan van erectieproblemen zijn bijvoorbeeld bestralingen of vaatafwijkingen, neurologische aandoeningen, afwijkingen aan de penis of een overactieve bekkenbodem.
Psychische problemen zoals bijvoorbeeld een depressie, angststoornissen, relatieproblemen, burn-out of traumatische gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn voor erectiestoornissen. Middels bekkenfysiotherapeut en seksuele counseling (waar nodig) kan dit probleem verholpen worden.


Scrotale pijn
Scrotale pijn verwijst naar (langdurige) pijn in het scrotum (balzak) zonder een duidelijke oorzaak. Deze pijn kan variëren in intensiteit, van een brandend, kloppend tot een stekend gevoel en kan gepaard gaan met zwelling of gevoeligheid.
Oorzaken voor scrotale pijn kunnen uiteenlopen van verwondingen, infecties, zenuwbeschadiging tot het chronische bekkenpijn syndroom (CPPS).
Voor de behandeling van scrotale pijn zijn diverse opties beschikbaar. Wanneer de pijn veroorzaakt wordt door een verhoogde spierspanning in de bekkenbodemspieren, richt de therapie richt zich op het ontspannen en verbeteren van de functie van de bekkenbodemspieren, wat niet alleen de pijn kan verminderen of wegnemen maar ook bijkomende plas- en seksuele klachten kan verbeteren.
